Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar och hyresgäster.
Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.
Om allmän aktsamhet
Om säkerhet
Brandsäkerhet och utrymning
Rökning
Förbjudet att röka i husets allmänna utrymmen. Fimpar får absolut inte slängas på fastighetens mark, papperskorgar eller spolas ner i avloppen. Visa hänsyn vid all rökning utomhus.
Balkonger, altaner
Fasader
Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn, skyltar, belysning eller markis på fasad, balkong eller balkongräcke.
Cyklar, mopeder, barnvagnar, rullatorer
Cyklar förvaras i cykelrummen alternativt i cykelställen utomhus. Mopeder placeras i cykelställen utomhus, och får, likt cyklar, inte ställas utanför porten. Barnvagnar och rullatorer får inte placeras i entrérna.
Cykel- och barnvagnförråd
I cykelförråden får endast cyklar ställas, inget annat.
I barnvagnsförråden får endast barnvagnar och småbarnscyklar ställas (småbarnscyklar ska placeras på hyllplanen, ej på golvet).
Gården
Husdjur
Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör, skadar eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar eller allmänna ytor. Plocka upp djurets spillning.
Matning av fåglar
Matning av fåglar är inte tillåten inom fastigheten på grund av att matrester riskerar att locka till sig råttor eller andra skadedjur.
Tvättstugan
Mattor får endast tvättas i grovtvättmaskinen. Efter ditt tvättpass torkar du av maskinerna, tömmer torktumlefiltren, sopar och moppar golvet.
Avfallshantering, elavfall, kemiska produkter
Störningar
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall ifrågasätta om du ska få bo kvar.
Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som till exempel i trapphus, hiss och tvättstuga.
Också i övrigt se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar i boendet och att iakta allt som behövs för att bevara sundhet, ordning och skick inom fastigheten samt att tillse att det följs av hushållsmedlemmar, gäster, inneboende eller hantverkare vistandets i lägenheten.
Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från kl. 22 på kvällen till kl.7 på morgonen, på vardagar och till kl. 10.00 på helgdagar.
Man bör därför undvika att, borra spela hög musik, köra tvätt- och diskmaskiner under denna tid. Har du fest så informera gärna grannarna i god tid innan om du tror att det kommer att störa.
Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste du själv se till att det repareras.
Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Teckna hemförsäkring.
Förändringar i lägenheten
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får till exempel lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, exempelvis om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång!
Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Dessa bör i första hand utföras under dagtid.
Gemensamma kostnader
Var sparsam med varmvattnet och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Kostnader för vatten och el i gemensamma utrymmen betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt.
Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Ansökningsblankett och mer information finns här.
Om du tänker flytta
Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum..
Utöver dessa trivselregler gäller föreningens stadgar, och lag.
Dessa trivselregler gäller för BRF Näringsministern och har beslutats av föreningsstämman att gälla från och med 8 december 2022.